Hikayat Manusia

Kisah-kisah yang tergambar dengan cara tersendiri

“Daun Tembakau” + “Racun Parasit” = “Rokok” December 13, 2009

Filed under: Expressi Penglipur Lara — ahmadturmizi @ 23:45

Aku mendapat kisah benar ini dari seorang kenalan yang namanya terpaksa dirahsiakan demi keselamatan diri dan keluarganya. Katanya, dia pernah bekerja di sebuah syarikat yang menguruskan gedung menyimpan barang. Dia bekerja di bahagian logistik.

Pernah beberapa kali syarikat itu menerima permintaan dari sebuah syarikat rokok yang terkenal untuk menerima dan menyimpan daun tembakau asli di gedung syarikat itu sehingga syarikat rokok itu mengambilnya pada jadual yang ditetapkan.

Pernah beberapa kali juga kenalan ini bersama pekerja-pekerja yang lain diarah untuk membuat satu tugas yang sukar dipercayai oleh mereka. Setiap kali bungkusan daun tembakau asli tiba di gedung, mereka diarahkan untuk membuka bungkusan-bungkusan tersebut menyembur racun parasit untuk membunuh parasit-parasit yang ada dan mungkin akan ada.

Yang lebih menghairankan ialah tiadanya arahan lanjutan untuk membasuh atau membersihkan semula daun-daun tersebut bagi membersihkan kesan racun tadi. Pengurus telah memberitahu mereka dengan senyuman sinis bahawa daun-daun itu akan TERUS diproses untuk dijadikan batang-batang rokok yang anda sedang hisap [bagi mereka yang menghisap rokok] tanpa melalui proses pembersihan.

Tahniah…! Anda sedang menghisap racun parasit.

Advertisements
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s